Xarxanet ha entrevistat a Armand Sanmamed, president de la FISC, i a Francesc Gallen, president de Scrabble Escolar.

entrevista de Xarxanet a Armand Sanmamed i Francesc Gallen

Reproduïm aquí l’entrevista:

L’Armand Sanmamed és president de la Federació Internacional de Scrabble en Català (FISC), una entitat que agrupa i coordina tothom qui vulgui jugar. De fet, aquest colomenc té la presidència després d’un romanès i una japonesa. Dins de la FISC hi ha uns catorze grups i clubs associats, d’entre els quals destaca l’Scrabble Escolar, presidit pel Francesc Gallèn.

Ell feia mots encreuats, dos entreteniments molt propers, i una vegada va decidir participar en un torneig de Scrabble, per ensenyar a la filla tot el que sabia. En aquella ocasió va perdre de molt, però va començar la seva afició per aquest joc.

L’Armand es va iniciar al Club Queimada, un lloc mític on es trobaven les persones apassionades per l’Scrabble i els mots encreuats. Després d’uns anys ho va reprendre en veure a la televisió un torneig i conèixer la resta de gent de l’entitat que entenia l’Scrabble més enllà d’un joc.

Què significa l’Scrabble per a vosaltres?

Armand Sanmamed: L’Scrabble, a part d’un joc de taula de competició, és una eina de país per treballar la llengua a tots els nivells. Jugant aprens la llengua i també tens l’oportunitat de socialitzar en català, una qüestió important actualment.

És un joc amb molta tradició als països anglosaxons i a França, encara que aquí no en té tanta. Però si vols jugar amb la llengua, aquest és el joc per excel·lència.

Un dels vessants més rellevants de la FISC és l’Scrabble Escolar, en què consisteix?

Francesc Gallèn: Ens vam adonar que si volíem una continuïtat, calia fer pedrera. Fa tretze anys vam començar aquesta aventura al Prat de Llobregat amb una seixanta de nanos i abans de la pandèmia vam acabar amb quasi 9.000 als territoris de parla catalana. Vam començar amb una escola i ara arribem a 200.

Quan fem les grans finals s’ajunten nens de molts llocs i tots juguen en català, amb els seus diferents accents i paraules.

Com es pot incloure aquest joc en l’educació?

A.S. Pots fer una classe d’una determinada qüestió ortogràfica o gramatical utilitzant-lo. És una eina pedagògica perquè integra les paraules, el càlcul mental –perquè has de comptar els valors de les fitxes- i l’estratègia. A França, de fet, l’Scrabble està integrat a l’escola.

F.G. També és una eina d’integració perquè veus que tots els nanos s’involucren. Poden aprendre noves paraules, per exemple, bellugant les lletres del seu nom. A més, oferim diccionaris en línia i quan a la classe els hi deixem tocar alguna cosa a les xarxes estan encantats. També tenim un joc en línia que agrada molt.

L’Scrabble també pot ser una eina per aprendre el català entre les persones nouvingudes?

A.S. Fem tallers als centres de normalització lingüística perquè és una eina per a la gent que està començant a aprendre català i si es troben en grup és una manera d’utilitzar la llengua.

partida de scrabble

Quins campionats organitza la FISC?

A.S. Ara hem reprès l’activitat presencial. Tenim un circuit pel campionat de modalitat clàssica i un a la duplicada.

F.G. A tot això cal afegir el campionat escolar. Al setembre comencen els tallers preparatoris i a partir de febrer fem les prèvies a diferents a Perpinyà, Eivissa, Catalunya Nord, Elx… I al maig, es fan tres grans finals dividides per categories.

Com és l’ambient en aquests campionats?

F.G. Primer els nens s’ho prenen com un joc, però quan arriben allà i veuen que s’enfronten a nens d’altres indrets comencen a veure que això és una mica més seriós i es motiven. A les grans finals venen també els pares i tenen públic. Una de les coses que més ens agrada és que s’acaben donant els correus electrònics.

A.S. Poden jugar a l’Scrabble en totes les variants, per tant, un posarà ‘creïlla’, un altre ‘patata’ i un altre ‘pataca’.

Hi ha afició entre la gent jove?

A.S. Els nens quan arriben a certa edat tenen altres interessos que s’allunyen de l’Scrabble, per això, vam crear la Copa Jove, a partir de quart d’ESO. Per fer el pas entre la gent més jove i els adults.

F.G. De fet, volem arribar a la universitat. Per exemple, a l’Amèrica del Sud hi ha una afició brutal entre els universitaris.

L’Scrabble és tot un món.

A.S. Hi ha uns 4000 grups al món que fan diferents campionats. A França hi ha milers de federats, en canvi, a altres llocs només hi ha nuclis on es juga i no estan tan organitzats. Nosaltres estem a mig camí i tenim una organització comparable a les grans federacions. De fet, en l’Scrabble Escolar som una federació capdavantera, dins de la modèstia del nombre de gent.

Com s’aprèn a jugar?

F.G. Amb els nens de primària s’ha de començar amb paraules senzilles i que el professor els corregeixi perquè això fixa la mirada. A les partides es poden fer unes 30 o 40 paraules i si aconsegueixes que el nen descobreixi quatre o cinc, després les escriurà perfectament.

També hi ha qui es llegeix el diccionari i qui s’estudia les paraules agrupades pel nombre de lletres. La gent que té memòria visual guanya molt. I, sobretot, s’ha de jugar!

Si algú juga a casa i vol fer-ho amb altra gent, què ha de fer?

A.S. Primer, pot entrar al nostre web; allà veurà els llocs on s’hi juga i si li queda a prop algun club els posarem en contacte. També s’explica què cal per crear una estructura i nosaltres en tot moment donem suport. Si no coneix ningú per jugar a la seva zona, pot fer-ho en línia i pot venir a qualsevol dels tornejos i activitats que fem.

Quins objectius de futur us proposeu?

A.S. Nosaltres volem continuar jugant i per poder fer-ho necessitem que jugui com més gent, millor. Volem que el joc sigui més conegut.

F.G. També volem arribar al màxim nombre d’escoles i seguir creixent. I ens agradaria arribar també als esplais, perquè l’Scrabble també pot ser una activitat festiva. Fem tornejos a festes majors. Aquí també creiem que com més nanos juguin, millor.


0 comentaris

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: