Lliga Virtual de Scrabble: de la quarta a la cinquena

En el món de l’scrabble virtual, el primer semestre de 2022 ha estat centrat en la quarta edició de la Lliga, que ha comptat amb una participació rècord d’una quarantena de participants i que, com a feliç novetat, ha inclòs inscripcions de fora del nostre país, concretament del continent americà (Mèxic, Argentina, Brasil i Equador).

En aquesta ocasió, el títol absolut ha estat molt competit. Tant, que Dilluns, el campió, va guanyar per diferencial empatat a tretze victòries amb el moianès Tarroja73, jugador que repetia podi (tercer a l’anterior edició) com ho fa també el tercer classificat, El Sioux, tot intercanviant-se els metalls.

A segona i tercera divisions hi ha hagut uns líders clars. La vendrellenca Atram1972 i el manacorí Garriguer, respectivament, les han dominat des de bon principi, i, en el cas del darrer, fins i tot mantenint-se imbatut al llarg de les dinou jornades.

Un cop finalitzada la quarta edició de la Lliga, ja podem configurar el quadre de scrabblistes més destacats. Aquí teniu el medaller en aquests moments, encapçalat per El Sioux, que ha pujat al podi tres cops.

Medaller de la Lliga de Scrabble virtual

OrArgentBronze
El Siuox (Barcelona)111
Mando1974 (Canet de Mar)11
Dilluns (Barcelona)1
JordiPF (Vilanova i la Geltrú)1
Tarroja73 (Moià)11
Sbatlle640 (Sabadell)1
Fimase (Alguaire)2

Amb vistes al futur immediat, la FISC ja està preparant la cinquena edició de la Lliga Virtual. L’eliminació total de les importants restriccions que va generar la Covid durant els dos darrers anys, amb el consegüent retorn a les activitats scrabblístiques presencials, ja sigui a nivell de clubs com també de competicions oficials, ens ha fet replantejar aquesta competició.

Pensem que la Lliga Virtual omple un espai que molts jugadors consideren interessant, ja sigui perquè permet jugar amb aficionats de tots els Països Catalans i, fins i tot, de fora del nostre territori, o bé perquè la seva vida quotidiana els dificulta assistir als tornejos de faristols i fitxes físiques.

Tanmateix, a partir de comentaris de diversos participants, hem vist que, a hores d’ara, fora bo disminuir la intensitat del nostre principal campionat telemàtic. Així, us proposarem una cinquena edició de la Lliga molt més relaxada que les anteriors, que començarà a mitjans d’octubre i finalitzarà amb l’acabament de l’hivern, i comptarà amb una extensa pausa nadalenca.

Ben aviat n’obrirem les inscripcions. Esperem que us torneu a engrescar apuntant-vos a una activitat competitiva i de relació personal amb aficionats al joc que fa servir la nostra llengua com a eix central.


Presentació de la 4a Lliga

Des de la FISC pensem que, malgrat el retorn a la presencialitat en tornejos i trobades dels nostres diferents clubs i grups de joc, és interessant mantenir una competició de llarga durada i que permeti el contacte setmanal entre scrabblistes d’arreu del país.

Així, doncs, després d’unes setmanes de descans, ja tenim preparada una nova edició de la Lliga Virtual, la quarta, a la qual us convidem a participar-hi.

La Lliga, que es jugarà mitjançant l’aplicació Catamots (eina que permet jugar a Scrabble segons la normativa de la Federació, amb molt poques diferències respecte l’Scrabble presencial), constarà de 3 divisions, en les quals els participants s’enquadraran segons els ascensos i descensos que van resultar de les classificacions finals de la tercera lliga. Els nous inscrits s’incorporaran a la 3a divisió.

Tant la primera divisió com la segona repetiran el nombre de participants (10) de la lliga passada; cada jugador disputarà dues partides amb cadascun dels contrincants, una d’anada i una de tornada. En total seran 18 setmanes de competició: del 7 de març al 10 de juliol de 2022.

Enguany no farem descans per Setmana Santa però habilitarem la possibilitat que durant les dues jornades que ocupen els dies festius als diferents territoris dels Països Catalans (de l’11 al 24 d’abril) es puguin ajornar les partides que no es puguin disputar.

Pel que fa a la tercera divisió, la seva estructura dependrà del nombre final d’inscrits, tot i que es procurarà que, a diferència de les edicions anteriors, només tingui una fase de competició.

La Lliga acabarà amb la disputa de les promocions de 2a a 1a divisió i de 3a a 2a, que enfrontaran els setens i vuitens de les dues primeres categories amb els tercers i quarts de les immediatament inferiors.

Seguiment de les jornades

Per seguir els aparellaments i classificacions, jornada rere jornada, podeu fer-ho aquí:

Inscripcions

Per poder jugar la 4a Lliga de Scrabble català Virtual caldrà omplir aquest formulari entre el 21 de febrer i el 2 de març.

Per inscriure’s a la Lliga cal tenir 18 anys o més.

Recordeu que cal estar ja inscrit al Catamots per poder inscriure’s a la Lliga, ja que cal que inclogueu el vostre nom d’usuari de Catamots.

La competició a les tres divisions començarà el dilluns 7 de març.

Com es juga al Catamots

Les instruccions bàsiques de com es juga amb el Catamots les teniu explicades aquí.

Funcionament de la Lliga

 • Cada participant serà inclòs en el grup de whatsapp de la seva divisió. Aquest estarà constituït per tots els seus jugadors més un representant de l’organització i els dos integrants de l’equip arbitral.
 • Cada dilluns es publicarà el quadre de partides que s’han de jugar aquella setmana.
 • Els participants quedaran, via whatsapp o telèfon mòbil, per efectuar la partida.
 • La partida de cada setmana s’ha de jugar exclusivament entre el dilluns i les 18 h del diumenge. Aquest període serà el mateix per comunicar-ne el resultat.
 • La partida la iniciarà el contendent que figuri en primera posició al quadre de partides.
 • El resultat de la partida es comunicarà al grup de whatsapp corresponent per part de qui guanyi l’encontre.
 • Les competicions virtuals de la FISC no compten per al RaScCat.
 • Els resultats finals de la Lliga, a banda de decidir els guanyadors de cada categoria, configuraran les divisions de l’edició següent, mitjançant els ascensos i descensos corresponents.
 • Els que quedin a les posicions 9a i 10a de la primera i segona divisions baixaran de categoria. Aquells que assoleixin el 1r i 2n lloc de la segona i la tercera divisió pujaran a la categoria immediatament superior.
 • Les promocions d’ascens/descens, afectaran tant els setens com els vuitens classificats de primera i segona que hauran de defensar la permanència a doble partida amb els quarts i tercers de segona i tercera divisió, respectivament.

Normativa

 • La puntuació de cada victòria serà de 3 punts, de cada empat 1 punt, i de cada derrota, 0 punts. Pel que fa a la classificació, a igualtat de punts, aquesta es desfarà tenint en compte la diferència entre la puntuació assolida i la puntuació rebuda fins aleshores.
 • En cas d’incidència tècnica a la connexió o en el Catamots que aturi l’aplicatiu, si no hi ha acord entre els contendents, es procedirà com segueix. Si afecta qui va guanyant la partida, es començarà una nova partida; si afecta el que va perdent, la partida es donarà per finalitzada amb el resultat que hi hagi en el moment de la incidència.
  Si la incidència no atura l’aplicatiu, us aconsellem que procediu de la forma següent:
  1) feu una captura de pantalla o una fotografia amb el mòbil captant la situació del tauler i la puntuació en el moment en què s’ha produït la incidència.
  2) comuniqueu al/la contrincant la incidència mitjançant el xat del Catamots (o per whatsapp si amb aquell no és possible fer-ho).
  3) continueu i acabeu la partida com si res no hagués passat; feu la fotografia de com ha finalitzat.
  4) poseu-vos en contacte amb l’equip arbitral per explicar-los el cas. Aquest dictaminarà una resolució al més aviat possible.
 • Si un dels contrincants no pot celebrar la partida durant la setmana corresponent, es considerarà que l’ha perdut i el seu rival obtindrà els tres punts assignats a una victòria, amb la puntuació d’1-0.
 • Si durant la Lliga es produeix una baixa d’un participant, amb les partides que li queden per jugar es procedirà com en el cas d’una incompareixença. És a dir, el contrincant guanyarà per 1-0 i sumarà els tres punts corresponents.
 • Per dubtes i incidències del web Catamots, caldrà comunicar-se amb l’organització mitjançant el correu electrònic següent: contacte@fiscrabble.cat
 • La FISC confia en l’esportivitat dels participants de la Lliga. Esperem un ferm compromís de no consultar diccionaris ni anagramadors mentre se celebrin les partides. També un comportament educat, tant amb la resta de competidors com amb el cos arbitral i amb l’organització.
 • Qualsevol altra qüestió no especificada en aquesta normativa serà valorada i decidida pels jutges designats per la FISC. La comunicació dels participants amb l’equip arbitral s’efectuarà mitjançant whatsapp.