L’Scrabble en català

Des de 1990, a la trentena de versions del joc, entre les quals la russa, la txeca, l’hebrea o l’àrab, s’hi va afegir la catalana. Aquell any, a instàncies de l’expert en jocs Oriol Comas i amb el patrocini del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, l’editor mataroní Borràs va editar la versió catalana basada en un rigorós estudi de les freqüències d’aparició de cada lletra en català.

El resultat fou un alfabet català de Scrabble en el qual les fitxes de més valor (10 punts) són els digrafs L·L i NY i les lletres Ç i X les quals només apareixen un cop, en l’altre extrem hi ha 13 fitxes E de només un punt. També hi ha comodins batejats amb el nom d’“escarrassos” per indicació de l’escriptor Avel·li Artís-Gener, Tísner.

De fet, en Tísner va ser l’introductor de l’Scrabble en l’àmbit dels Països Catalans. El pare dels mots encreuats en català, a primers dels 70, havia adaptat manualment un tauler anglès hi jugava tot sovint amb la seva dona Lluïsa i la gent de la quinta d’en Jaume Fuster, M. Antònia Oliver i Montserrat Roig. També va ser el director de la primera partida duplicada, el 26/3/90, al Saló de l’Ensenyament entre cinquanta parelles d’estudiants, direcció que repetiria en el saló de l’any 1991 i en una altra partida duplicada a la localitat mallorquina d’Artà, en una trobada de professors de català a les Balears.

L’aparició de l’Scrabble en català va provocar el naixement d’una certa escrablemania en cercles reduïts. El 1991 es va iniciar a Barcelona la primera lliga catalana de Scrabble, on jugadors que provenien de l’enigmística professional, la correcció lingüística, el periodisme, la literatura, les ciències l’administració, la docència, etc. s’aplegaven al voltant d’un tauler per jugar amb la llengua. Des de llavors, el nombre de jugadors i de clubs ha anat creixent arreu del territori.

De la bona rebuda que aquest joc de paraules va tenir a casa nostra n’és indicatiu el fet que el català va ser de les primeres llengües al món en la qual s’editava un problema diari. Els lectors de l’AVUI van poder jugar diàriament a l’Scrabble gràcies a la secció mantinguda per en Miquel Sesé a la pàgina de passatemps.

La Federació Internacional de Scrabble en Català (FISC) es va crear per facilitar la creació de nous clubs de Scrabble als diversos pobles i ciutats d’arreu dels Països Catalans i ensenyar a jugar a qualsevol que en volgués aprendre.

S’han anat creant clubs i grups de jocs al llarg d’aquests anys: alguns han reeixit i han continuat endavant, d’altres han anat desapareixent o canviant les persones que els gestionen.

Des de l’any 2009 es duu a terme el Campionat de Scrabble Escolar en Català dels Països Catalans, on hi participen alumnes a partir de 5è de primària i fins a 2n d’ESO. A partir de 2015, també hi participen alumnes de 3r i 4t d’ESO. El 2016 es va començar a expandir fora de Catalunya, fent-se el primer campionat valencià.

S’està portant l’Scrabble arreu, tant a diferents municipis com enfocat a diversos col·lectius: treballem junt als CNLs de Catalunya per ajudar als seus alumnes a practicar el català d’una forma lúdica, amb Plataforma per la Llengua, l’associació de les Festes de Gràcia, es manté el joc en línia del Catamots per jugar per internet, fent activitats per nens i gran a les biblioteques o altres centres municipals… Poc a poc, hi ha menys gent que no saps què és l’Scrabble! Tu seràs el següent?

A %d bloguers els agrada això: