L’ Scrabble és un joc molt popular al món sencer, avui dia comercialitzat per les companyies Hasbro i Mattel. La modalitat de més popular és de les partides “clàssiques”, on juguen entre 2 i 4 persones. Amb les 7 fitxes (que representen lletres o dígrafs) s’han de formar paraules vàlides que es col·loquen sobre un tauler de manera que es creï una estructura connexa, a semblança de dels mots encreuats. Cada fitxa té un valor determinat, en funció de la freqüència d’ús en l’idioma, i algunes caselles del tauler multipliquen el valor de la fitxa o de la paraula en conjunt jugada. Guanya la persona que, en haver-se acabat les fitxes, assoleix el nombre màxim de punts.

La paraula Scrabble és una marca registrada per Hasbro Inc. als Estats Units d’Amèrica i al Canadà i per Mattel a la resta del món. El joc es ven en més d’un centenar de països, i n’hi ha versions en més de 30 llengües diferents, entre elles el català.

Primer de tot, us oferim una mica d’història sobre l’Scrabble, tant l’original en anglès, com la seva versió catalana.

També us proporcionem altres dades, com el quadre de fitxes, validador de les paraules (a la FISC i als campionats escolars utilitzem el LEXIMOTS), materials útils per a jugar (“xuletes” de paraules curtes, fulls de joc…), articles lingüístics i divertiments amb la llengua…

Esperem que us sigui d’utilitat.