El Club de Scrabble de l’Hospitalet han creat un seguit d’articles lingüístics, enfocats al món de les paraules en català, amb la funció de donar a còneixer noves paraules que posar al faristol, revisar els conceptes donats per sabuts i, bàsicament, riure una mica amb algunes definicions inesperades!

logo_mots i a la gabia

Les seccions que tenim actualment són:

  • La paraula del mes: cada mes, parlem d’una paraula, habitualment curta i d’ús força continuat en el món de l’Scrabble. Sovint la definició no és la que esperaríem i donem idees per a poder allargar-la un cop posada al tauler.
  • Scrabble temàtic: aquesta secció la dediquem a paraules de set o vuit lletres (Scrabble i Scrabble + 1) d’un camp en concret. Sovint sabem moltes paraules sobre un tema, però no tots els mots són d’ús comú… aquí intentarem ampliar el vostre vocabulari per aconseguir jugades magistrals. Aquelles paraules que hem considerat més difícils de conèixer les hem acompanyat d’una curta definició, de manera que no només sorprendreu el vostre adversari amb un Scrabble, si no que el podreu posar amb coneixement de causa!
  • No és el que sembla: sota aquesta categoria volem fer articles on descobrir curiositats de les paraules: com pot ser que, de vegades, allò que creiem que no és correcte ho és, o al contrari? Qui no ha descartat automàticament una paraula que tenia al faristol per considerar que no podia ser correcte… i que resultava ser-ho? Per a prevenir les estirades de cabells posteriors, aquí oferim alguns apunts que us podrien ser útils…
  • (Per)versions castellanes: quantes vegades hem tingut un disgust al descobrir, durant un campionat, que aquelles paraules que havíem format amb esforç i orgull, resultaven ser massa… castellanes? Per a posar a posar cada cosa al seu lloc, aquesta sèrie d’articles ens ajudaran a no confondre una llengua amb l’altra, malgrat haver-hi moltes semblances. El barbarisme ens espera rera cada cantonada, prenguem mesures!
  • Qui no vol cols dos plats: secció dedicada a aquelles lletres que ens desestabilitzen el faristol, ja sigui perquè hi ha massa quantitat de lletres iguals (què fem amb tres o quatre I, per exemple?) o bé perquè és una lletra que no ens agrada, simplement, i ens costa d’utilitzar (i ni tan sols és una lletra cara, que ens pot donar punts, si no una G o una L…).
  • Càpsules de coneixement i càpsules de reglament: no són estrictament articles, ja que aquestes són uns destacats que fem moure per les xarxes socials (#scrabbleencapsulat). Les de coneixements, diferenciades per colors per la lletra cara de la qual parlen, defineixen algunes paraules, recorden mots curts amb aquella lletra, destaquen algun verb especialment útil… i les de reglament estan enfocades als campionats escolars, amb petites frases que recorden les normes de joc.

Poc a poc, volem anar afegint d’altres seccions que també puguin despertar la vostra curiositat.

Si voleu trobar els nostres articles al Twitter, tenim un hashtag específic: #motsgabia

0 comentaris

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.