Ens repeteixen sovint: els noms propis no serveixen per jugar a Scrabble! Això implica noms de persona, de ciutats, de països… i dels planetes del sistema solar. Però en tots aquests casos hi ha excepcions…

Només per començar, tenim el Sol, la Lluna i la Terra. Són noms propis, però ja els tenim tan interioritzats, que també representen quelcom més genèric: un sol és una estrella que il·lumina un planeta, una lluna és un satèl·lit que gira sobre un planeta i la terra és un dels elements que componen un planeta. Així, en general.

Si anem seguint amb la cantarella que vàrem aprendre a l’escola, comencem amb Mercuri. Tots sabem que és un element químic molt tòxic (però és el millor material per fer termòmetres, que no ens vinguin amb romanços!). També hi ha derivats d’aquesta paraula, com ara: mercurial, mercurialisme, mercuriamoni, mercúric

Continuem amb Venus. Amb què associem aquest nom? A una dona molt bella. Si el planeta Venus tingués habitants, serien venusians.

La Terra ja l’hem comentada…

Llavors arribem a Mart. Apart d’un planeta, també és un animal: mart o marta, aquell animaló tan maco amb el que es fan abrics. Els seus habitants, com tots sabem, són uns marcians.

fix sistema solar scrabble

I ara els planetes grossos…

Passat el cinturó d’asteroides, arribem a Júpiter, el planeta més gros del sistema solar (com correspon al nom del capitost dels déus romans). Si anem al diccionari, veurem que té un significat: en l’alquímia, és l’estany, un metall.

Seguim amb Saturn. Antigament, li deien això al plom. Algú saturn és sorrut o taciturn (ep! també una dona pot ser saturna!). Paraules vinculades a aquest planeta serien: saturnià/ana, aposaturn, saturnal (quines festasses es muntaven els romans!), saturni/satúrnia

Que no us colin Urà i Neptú a una partida de Scrabble en català! No signifiquen res, per això no són paraules vàlides al Leximots.

Encara que amb Neptú hi ha vàries paraules associades que sí que serveixen: neptuni, neptunià/neptuniana, neptúnic/a, neptunisme, neptunista

I, finalment, el planeta que més ens ha fet ballar el cap sobre si era o no era un planeta: Plutó. Doncs sí que l’és! I també un mot vàlid per jugar a Scrabble en català. Es tracta d’un terme de geologia: roca plutònica formada per solidificació lenta de magma profund. També té variants acceptades, com ara plutònic/a i plutoni.

Així que ja sabeu: repassar el sistema solar també ens ajuda a guanyar partides de scrabble en català!


0 comentaris

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: