Com ja s’ha convertit en una tradició, tenim actualització del nostre diccionari, el Leximots, per aquesta nova temporada 2023-2024!
Si aneu seguint la tendència de l’IEC, que convida a la recerca del “neologisme de l’any” i les noves paraules del Termcat que va adquirint el GDLC, és normal entendre que cal fer canvis al Leximots any rere any. Això sí, només a l’inici de la temporada, evitant atabalar als jugadors (per exemple, que una paraula no sigui vàlida en un campionat, i en següent, sí). Per aquest motiu, només ho fem aprofitant l’aturada de l’estiu, i comencem setembre amb les novetats! [Primer campionat amb el diccionari actualitzat: el de El Prat del diumenge 17 de setembre. I la primera trobada de joc serà el 8 de setembre, al SACS (de 19 a 21 h).]
Òbviament, també aprofitem per buscar si hi ha alguna pífia i corregir-la. Agraïm que els jugadors habituals, que consulten sovint el Leximots, ens avisin si s’adonen d’alguna errada.
Enguany, ja deveu saber que podem fer una birra entre partida i partida (ep, amb moderació!). Però aquesta no és l’única novetat!
El tema de la teca sempre té sortida, així que ara podeu trobar un tauler de Scrabble en català amb un tenduri (tipus de cuina basat en l’ús del tendur), bresaola (entrant italià fet amb carn de bou), crudités, balotina, saltimbocca, ossobuco, risotto, botàriga, xifonada (manera francesa de tallar verdures), gula (succedani de l’angula), pappardelle, nyoqui, cebreiro (formatge gallec), sassor (tamís industrial), flavor (i flavorista), xòped o bagel.
Alguns plats típics d’Amèrica del Sud també s’han incorporat al nostre lèxic quotidià: tortilla, fajita, guacamole o burrito. Vaja, tot un passeig per la bistronomia.
De l’agricultura venen la platerina (nectarina plana) i l’iuzu (un fruit cítric oriental).
Però no tot pot ser omplir el pap…
Per fi, han quedat reconeguts alguns gentilicis nostrats, com ara: franjolí, aneuenc o pitiús.
S’han feminitzat sagal i periquito (de l’Espanyol); ara ja pots ser una sagala periquita!
També hi ha algunes noves paraules vinculades a l’actualitat, com són: cisgènere, feminicidi, trans o edatisme (i edatista).
El món és molt gran i, a part de menjar, ens porta idiomes i dialectes interessants: manx, taixelhit o tamazic.
A l’acroesquí ja podem dir-li acro i, a Internet, hem d’estar aguait amb els pescaclics!
També han entrat pudícia, lleument, mínimament, coocurrència i el verb sobrecalfar.
I, ara que comença el curs, prepareu els bolis i els ròl·lers!
Però ens hem d’acomiadar d’algunes paraules que darrerament havien entrat al Leximots: la normativa gramatical de l’IEC del 2017, que el GDLC ha anat adaptant progressivament al seu diccionari, fa que moltes expressions angleses ara duguin guionet, com ara: jet-lag, big-bang, jam-session, blue-jeans… Així que aquestes paraules curtes que podíem emprar a l’Scrabble en català, ara ja no són vàlides (una llàstima, perquè anaven molt bé).
Detall important: si teniu l’app baixada (Android o iOs) i no veieu reflectits aquests canvis, millor si la desinstal·leu i la torneu a baixar.
I respecte al Catamots, l’actualització es fa a part, així que potser triga una mica a tenir els canvis fets.
I, sense altra novetat al sarró, us donem la benvinguda a la temporada 2023-2024 de la FISC!
0 comentaris