Després de l’app que vàrem posar a la vostra disposició la temporada passada, ja tenim en marxa la web del Leximots, el diccionari oficial de Scrabble en Català!

Per a consultar qualsevol paraula i fer totes les proves que se us acudeixin per aprendre nous mots, podeu entrar a la web www.app.leximots.cat

Aquí hi veureu les tres opcions que teniu: validar, anagramar o cercar per patrons.

El cos de paraules que recull el Leximots és el que utilitzem a la Federació Internacional de Scrabble en Català i a Scrabble Escolar per als nostres campionats i tallers. Els diccionaris de referència del Leximots són el DIEC (Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans) i el GDLC (Gran Diccionari de la Llengua Catalana d’Enciclopèdia Catalana), que són els dos diccionaris catalans normatius més utilitzats. També comptem amb l’Optimot com a consultador, ja que conté molta informació extra, tant de vocabulari com de normativa ortogràfica. Des de Mattel (propietària de Scrabble) i el Departament de Cultura de la Generalitat ens donen suport.

VALIDADOR

S’escriu la paraula dubtosa i es clica a Validar.

validador de web Leximots

Si surt un fons vermell, és incorrecta.

error en el validador de web Leximots

Si surt un fons verd, és vàlida per al joc.

validador de web Leximots

Si la paraula és correcta i voleu conèixer el seu significat, podeu consultar els diccionaris (de vegades, cert mot pot estar reconegut només a un dels dos diccionaris). Recordeu que si heu validat una conjugació verbal, un femení, un plural… els diccionaris no ho reconeixeran: cal cercar-ne l’infinitiu o masculí singular, normalment.

Si a una jugada es crea més d’una paraula, es comprova si la jugada en sí és correcta, pel que podeu posar totes les paraules implicades separades per un espai. Si totes són correctes, es pintarà de verd. Si una, varies o totes són incorrectes, de vermell.

Què passa amb l’ela geminada? Podeu utilitzar la peça L·L si la teniu al vostre teclat o posar dues eles separades per un punt normal o punt volat; el Leximots admet les tres possibilitats.

varies paraules en el validador de web Leximots diccionari scrabble català

Si es vol consultar una nova paraula, cal Esborrar.

ANAGRAMADOR

Una altra eina del Leximots, el diccionari de Scrabble en català, és l’anagramador. S’escriuen les lletres que es vulguin i es clica a Anagramar.

web Leximots anagramar

Apareixen dues columnes, la primera dona totes les combinatòries possibles amb les lletres escollides, per ordre alfabètic. La segona, suma una lletra extra (en vermell) i amb l’ordre alfabètic respecte a aquesta lletra.

Si no hi ha anagrames o anagrames +1, apareix una petita nota al peu.

   mostra en anagramador de web Leximots diccionari scrabble catalàanagramador de web Leximots

Si es vol consultar unes noves lletres, cal Esborrar.

CERCA PER PATRONS

Aquí els aficionats a cercar les millors paraules per a forats concrets del tauler, tindran un gran aliat! Amb un asterisc, el Leximots cercarà una lletra o dígraf; amb un guió, un seguit d’elles. És possible combinar diversos guions i/o asteriscos en la mateixa cerca.

     diccionari scrabble català web Leximots

Nònuple a la vista, amb una M com a tercera lletra, per exemple? Una consulta a la cerca per patrons pot solucionar l’incògnita…

A l’app les cerques i els anagrames calia posar-hi un límit de 50 paraules (pel “pes” que li suposava al programa). Però a la web del Leximots, diccionari oficial de Scrabble en català, trobareu tota la llista completa, només cal fer recórrer la llista amb el dit.


0 comentaris

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.