Perquè un 1r Gran campionat de Scrabble en català de Barcelona? Sovint es parla de la necessitat de crear sinèrgia per aconseguir quelcom. Tant la FISC com Plataforma per la Llengua fa temps que ho tenim clar: cal “passar a l’acció”, “activar-se per la llengua”, “aturar el secessionisme lingüístic” i “ser referents lingüístics”. Cadascú, a la seva vida diària, ho pot fer de diferents maneres.

A la FISC, com a entitat que fomenta el joc de l’Scrabble en català, ho fem constantment. Aportem una manera lúdica de practicar i millorar la nostra llengua: jugar a l’Scrabble.

D’aquí va sorgir la idea de celebrar una competició on tothom pogués participar-hi. Premis importants i reconeixement als debutants (molta gent juga a l’Scrabble, però no tothom hi competeix).

Tot preparat!

La previsió és de celebrar més edicions, i moure’ns per tot el domini lingüístic, per fomentar la participació de jugadors i jugadores d’arreu (recordeu que el Leximots admet paraules i conjugacions verbals dels diferents modalitats lingüístiques).

Anem per feina: fem cinc cèntims de la jornada. Vam triar el 28 de maig per ser el Dia internacional del Joc, malgrat que posteriorment vàrem veure que això dificultava la participació jove: època d’exàmens! Ho tindrem present per a properes convocatòries.

La participació

Vàrem tenir 42 participants, una gran xifra! Vam celebrar la competició a un lloc cèntric, la nostra seu a La Lleialtat Santsenca. Va venir molta gent de l’àrea de Barcelona, és clar, però també de més lluny, com ara Vic, La Segarra o Girona.

Algunes persones, per distància, no van poder participar-hi, però ens van enviar uns vídeos molt motivadors.

Agraïm la disposició i voluntat dels debutants (11 en total), que per primer cop s’enfrontaven a una jornada de sis partides de Scrabble amb un temps controlat i unes normes que potser no utilitzen a casa o entre amics.

Jugadors durant el campionat

Qui guanyarà?

Hi havia clars favorits al podi, alguns més que d’altres, però com a l’Scrabble el factor sort és important, també van haver-hi algunes sorpreses…

Respecte als tres primers classificats, el gran favorit del dia era Carles Cassanyes, que no va defraudar, tot i que va patir a quasi totes les partides, utilitzant al màxim la seva experiència i sang freda als pitjors moments. Això va passar especialment contra David Roig o Àlex Abad, amb els quals anava perdent durant la partida, per redreçar-se al final.

El segon va ser el nostre jugador més jove, Martí Roé, campió intractable dels campionats escolars. Per als jugadors habituals, va ser una gran sorpresa trobar algú tan jove amb el seu vocabulari cuidat i bona estratègia. Al llarg de la jornada va fer molts scrabbles i les seves puntuacions van ser altíssimes a totes les partides.

Xavier Albons, el tercer classificat, potser no era un guanyador tan previsible. Però la regularitat del seu joc li va permetre de fer-se amb el podi, com qui no vol la cosa… sense destacar, però sense errors.

Àlex Abad, un dels favorits, ja deia que estava molt desentrenat i és cert que, per qui conegui el seu joc, se li notava que li faltava rodatge als taulers. malgrat això, va anar de menys a més, i va estar a prop del podi.

Altres jugadors de les primeres taules, com ara Xavier Cardona, Alberto Rico, David Roig, Jordi Pujol o Adrià Maynés no aconseguien mantenir el mateix to a cada partida; era una de freda i una de calenta…

Cristina Bassóns anava desentrenada, però va començar el campionat amb un joc còmode que li va permetre una bona posició final. Malgrat això, a la darrera partida (contra Martí Roé), quan encara tenia possibilitats de podi, no va poder remuntar un scrabble de 136 punts del seu contrincant.

Jugadors sovint triomfadors, com ara Mercè Illa o Salvador Batlle, van anar millorant de partida en partida, però sense arribar a tenir opcions per les primeres posicions.

Scrabble en català, als e-sports?

A la darrera partida, on es jugava la invencibilitat de Carles Cassanyes contra Àlex Abad, es va fer una retransmissió en streaming. Esperem poder fer més accions d’aquest estil, ja que l’scrabble en català encara no ha entrat als e-sports, però seria molt beneficiós per donar a conèixer aquest joc.

Partida final
jugadors del 1r gran campionat de BCN

I els premiats han estat…

  • 1r lloc: Carles Cassanyes, amb 1000 €
  • 2n lloc: Martí Roé, amb 400 €
  • 3r lloc: Xavier Albons, amb 200 €
  • Millor debutant: Joaquim Roé, amb un lot de Plataforma per la Llengua
  • Millor jugada amb L·L: David Roig  (al·lego, de 80 punts), amb un lot de Plataforma per la Llengua
  • Millor jugador menor de 25 anys. Com l’únic participant que acomplia el criteri d’edat era Martí Roé (que ja tenia premi), es fa ver un canvi. Es va premiar el millor jugador… major de 90 anys! En Gabriel Bas, un clàssic a totes les competicions de Scrabble en català, va recollir el lot de Plataforma per la Llengua, demostrant que aquest joc manté el cap clar a mida que passen els anys, si es juga amb regularitat.
Els guanyadors

Per a la propera convocatòria, us hi esperem a tots!

Classificació final

Totes les rondes…


0 comentaris

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.