Ja tenim el LEXIMOTS actualitzat amb els darrers canvis de l’IEC!

Com és una qüestió d’ortografia, això farà que paraules que eren correctes escrites de certa manera, ara seran incorrectes, ja que hem acceptat directament la nova grafia [avís: els diccionaris tenen uns anys de marge per anar fent el canvi, per tant, si es consulta al GDLC (www.diccionari.cat) encara ho veureu amb la grafia antiga, que ja hem descartat].

Recordeu que el LEXIMOTS s’inspira en el DIEC i en el GDLC, ja que són els dos diccionaris normatius més utilitzats en català.

Només cal que us descarregueu l’actualització de l’app del LEXIMOTS (enllaç aquí).

Els canvis estan en:

  • Paraules amb R que ara han d’anar amb RR, com erradicar. (fitxa de l’Optimot)
  • Paraules que han de dur l’E epentètica. Per exemple: stop caldrà escriure’l estop i exosquelet, exoesquelet. (fitxa de l’Optimot)
  • Paraules compostes que canvien la forma d’escriure’s, amb guionet o no. Per exemple, nap-buf no era vàlida a l’Scrabble per dur guionet, però ara napbuf és vàlida (ja no duu guionet). (fitxa de l’Optimot)
  • A les normes d’escriptura dels verbs de parla baleàrica, hi ha un petit canvi en la segona i tercera conjugació: les primeres persones del singular s’escriuen amb p final, talment com les terceres persones, com el verb rebre. Abans es podia utilitzar reb o rep, però ara només serà vàlida la segona opció.
  • Paraules amb S, en compostos cultes i derivació per prefixació. (fitxa de l’Optimot)
  • S’han acceptat noves paraules, com l’alfabet àrab (tha, dad, dhal, jim, ba, ra…) o nous termes com vegà/ana. Aquestes paraules curtes són interessantíssimes per als jugadors de Scrabble! (pdf de l’IEC)

Esperem que aquest canvis no us facin anar massa de corcoll (al cap i a la fi, tots haurem de començar a escriure així) i que, amb l’excusa de l’Scrabble, estigueu ben al dia de l’ortografia catalana!

 

 


0 comentaris

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.