Aquest dissabte, vàrem fer una partida duplicada sobre teixits de Scrabble en català, per celebrar la festa major de Sant Andreu de Palomar.

El passat d’aquest poble està unit a la fàbrica Fabra i Coats, i això ha marcat la vida dels seus habitants. Per això, la temàtica del tèxtil era molt apropiada per aquesta festa major.

Jugadors del SACS, i molts altres que venien per primera vegada a Can Galta Cremat, van cercar les dotze paraules que havíem amagat. No va ser fàcil… Potser la XEMENEIA o els LLENÇOLS van ser les més fàcils de trobar, però d’altres es van resistir una mica…

sant Andreu, sant Andreu de Palomar, textil, festa, major, scrabble, catala, SACS, FISC, Federació, Internacional

Finalment, la puntuació va quedar així…

1r lloc: Francesc Gallén, del CS El Prat, amb 709 punts

2n lloc: Armand Sanmamed, del SACS, amb 605 punts

3r lloc: David Roig, amb 482 punts

4t lloc: Francesc Pallarès, del SACS, amb 417 punts (guanyador del premi “tèxtil”, al ser el jugador no premiat però amb més puntuació que va trobar el PUL·LÒVER)

5è lloc: Peadar Ó Braonáin, del Queimada, amb 342 punts

6è lloc: Santi Mascaró, amb 305 punts

7è lloc: Mireia Mora i Àlvar, amb 295 punts

8è lloc: Marta Casbas i Jordi, amb 259 punts

9è lloc: Eva Jou, amb 250 punts

10è lloc: Jordi Comasòlives i Imma, amb 237 punts

11è lloc: Sion Arjona, amb 141 punts

sant Andreu, sant Andreu de Palomar, textil, festa, major, scrabble, catala, SACS, FISC, Federació, Internacional

sant Andreu, sant Andreu de Palomar, textil, festa, major, scrabble, catala, SACS, FISC, Federació, Internacional

La duplicada temàtica

Com potser sabeu, les partides duplicades es fan amb programes informàtics que trien fitxes a l’atzar i la màquina (que té tot el diccionari a la seva disposició) troba la millor paraula (màster).

Però al fer duplicades temàtiques, la cosa es complica… Cal “forçar” a la màquina perquè triï com a màster la paraula temàtica que volem, per aquest motiu, sovint les paraules triades han de ser scrabbles. A mida que avança la partida, la cosa es va complicant perquè van faltant les lletres que es volien utilitzar…

Les paraules triades

El CAIXMIR, de 90 punts, es podia posar en H4 i en H8. Es va escollir la segona opció perquè així, només afegint la I de CAIXMIRI (persona o llengua del Caixmir), es podia fer una paraula de molta puntuació sense necessitat de fer un scrabble. Així, ha arribat TENYIM.

Una C sobre un triple és una temptació per a la màquina, per això s’ha seguit amb CARDARAN (la llana, s’entèn). Un excés de vocals permetia fer una XEMENEIA fora d’un triple (la xemeneia de les fàbriques de vapor). Llavors, ja li hem “permès” posar ORDIRIEN al triple de O1. Una paraula acabada en O en català és difícil, i això ens ha estalviat seguir lligant scrabbles en triple de paraula.

BRITÀNIC era en honor de Coats. La indústria tèxtil es va crear a la Gran Bretanya i va arribar a Catalunya gràcies a unions com la de Fabra i Coats. La idea era que caigués al 13B, però la màquina va veure un lloc amb més punts, creant una paret de cinc fitxes.

El JACQUARD (dispositiu que crea dibuixos a la tela, donant nom a aquesta mena de teixits), al aprofitar un doble de lletra a la J i un doble de paraula, donava prou punts com per no donar gaires més opcions de valor.

PELFARÀ es va escollir pensant en l’error habitual de fer servir la paraula castellana, felpa. TISSATGE era una paraula més complexa, i s’aprofitava aquella I que havia quedat lliure en el moment de fer BRITÀNIC (i gairebé ja no quedaven vocals a la bossa, convenia aprofitar totes les disponibles!). Realment no era màster: ESTATGIS feia 4 punts més, però no era de la temàtica.

LLENÇOL la va veure tothom, però… com fer l’scrabble? Molts van optar per aprofitar la E o la L de PELFARÀ, deixant escapar aquells 50 punts extres. Però hi havia un lloc! Fent OJA (del verb oir), es podia posar sencera.

ORGANDÍ, ja tirant d’escarràs, allargava PELFARÀ fent APELFARÀ. I finalment, el PUL·LÒVER, de 117 punts acabava la partida amb 1035 punts.


0 comentaris

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: