Per primera vegada, la Federació Internacional de Scrabble en Català (FISC) i l’Scrabble Escolar han estat presents a la Universitat Catalana d’Estiu 2018 a Prada de Conflent. Una situació inimaginable fa 10 anys, quan es va començar a gestar aquest projecte, però la il·lusió i la perseverança per mostrar que l’Scrabble és una gran eina pedagògica i de país han tingut aquesta oportunitat, aconseguida amb l’esforç comú de totes les persones que han col·laborat amb les nostres entitats al llarg del temps.
Vàrem viatjar cap a Prada de Conflent quatre monitors, sabent que a un taller de Scrabble cal fer un seguiment als participants, solventant dubtes sobre la marxa.
Érem Cristina Bassons (actual presidenta de la FISC), Armand Sanmamed (vocal i aconseguidor d’aquesta estada a l’UCE), Jordi Pujol (vocal i responsable del grup de Vilanova i la Geltrú) i Francesc Gallèn (vocal, president del Prat i promotor de l’Scrabble Escolar).
A l’autocar ja es respirava una atmosfera de país, que ens animava a dur a terme la nostra tasca a l’UCE: fer tres tallers de Scrabble en català i un col·loqui sobre l’origen d’aquest joc fins a la seva eclosió en l’àmbit de la llengua catalana.
Fòrum obert sobre l’origen i entitats vinculades a l’Scrabble en Català.
L’UCE és un gran aparador on podem mostrar tots els assistents les nostres aportacions a la cultura catalana. Conferenciants i talleristes esmercem i despleguem tota la nostra energia en empatitzar amb els assistents. Als matins es desenvolupaven actes de caràcter més acadèmic i expositiu i, a la tarda, es treballava en format taller i després es feien taules obertes i col·loquis. Després de sopar, es finalitzava la jornada amb un espectacle a Prada o a les instal·lacions de la Universitat (Liceu Renovier): concerts, obres de teatre, cant coral, balls… la cultura popular és un gran referent a l’UCE.
Els nostres tres tallers de dues hores cadascun, de 3 a 5 de la tarda, es van anar omplint d’assistents dia rera dia, entre encuriosits i amb ganes de passar una bona estona, divertint-se amb la llengua.
Vàrem tenir alumnes de Manacor, Sella, Eivissa, Barcelona, Perpinyà, Parets del Vallès, Banyoles, Alacant, València, Andorra, l’Hospitalet, Cardedeu, Reus, etc.
Taller de Scrabble en Català a Prada de Conflent 2018, a l’UCE
Els participants dels tallers escoltaven atents les explicacions de les normes bàsiques del joc i van descobrir que l’Scrabble és alguna cosa més que un joc, no només es trobaven paraules i scrabbles, es compartia un espai amb les diferents realitats lingüístiques de tot l’àmbit dels Països Catalans.
Ens diuen que sempre un dia o dos la pluja visita l’UCE, i ens va tocar el dia del Fòrum obert al tendal, quan havíem de fer el nostre col·loqui, però tot i així vam poder-ho fer, resumint els inicis de l’Scrabble passant per la seva entrada a Catalunya de la mà d’en Tísner, fins a la formació de la FISC i els seus 9 anys de divulgació i creixement, sobretot en l’àmbit escolar, que la temporada que està a punt de començar arribarà a la desena edició del seu Campionat de Scrabble Escolar dels Països Catalans.
I, al ser a Prada, teniem una visita obligada: anar a la tomba del Mestre qui va ordenar la llengua (que també ens permet desenvolupar el nostre joc). Vàrem retre, des de la FISC i Scrabble Escolar, el nostre homenatge particular a Pompeu Fabra recordant el seu lema: “Cal no abandonar mai ni la tasca ni l’esperança”.
Tomba de Pompeu Fabra a Prada.
Amb totes les entitats i institucions presents a l’UCE, és gairebé inevitable fer contactes, que són una gran font d’informació i de futur. En aquest sentit, vam obtenir resultats molt satisfactoris, que es plasmaran en un futur proper, amb diferents col·laboracions amb entitats.
Agraïm a Armand Sanmamed la seva implicació i treball per poder participar a l’UCE, a l’actual presidenta de la FISC per la seva tasca al capdavant d’una jove associació amb una gran projecció, a Jordi Pujol de Vilanova, que amb la seva habitual bonhomia, transmet el seu amor a l’Scrabble i a la llengua, i a Francesc Gallèn, impulsor de l’Scrabble Escolar, incansable defensor de crear planter entre els més joves, futur no només de l’Scrabble, sinó del país i de la seva cultura.
També fem extensius els nostres agraïments a la resta de voluntaris i membres dels clubs i grups de joc de la FISC, que segueixen impulsant aquest joc com a eina de país: Celrà, Granollers, Eivissa, Barcelona, Nules i Almassora (Castelló), Elx (Alacant), Altafulla (Tarragona), Sant Andreu de la Barca, l’Hospitalet de Llobregat, el Prat de Llobregat, Canet de Mar, Alella, Pineda de Mar, Castelldefels, Arenys de Mar, Terrassa, Sabadell, Premià de Mar, Vilanova i la Geltrú.
També la nostra estima a tots els assistents als tallers que podem resumir en aquesta foto de família de l’última trobada… Gràcies per ser-hi i per ser com sou!
Foto de família dels tallers de Scrabble en Català a Prada de Conflent 2018, a l’UCE.
I com sempre, des de la FISC i Scrabble Escolar, vam gravar un petit reportatge per recordar aquests quatre intensos dies a Prada de Conflent a la Catalunya Nord.
Seguim amb el reguitzell de nous grups de joc que s’estan formant arreu del territori! A iniciativa de Josep Maria Oliva, jugador habitual del grup de Poblenou-Bac de Roda, hi hauran trobades regulars per jugar Saber més…
El Club de Scrabble Catalunya Nord a Perpinyà, dirigit per Pasqual Tirach, és una emocionant contribució a la comunitat local. Aquest club es dedica a promoure el joc de l’Scrabble en català, oferint un espai Saber més…
És a punt d’obrir portes un nou grup de joc a Flaçà, així que els aficionats gironins a l’Scrabble en català estan de celebració! En Robert Ametller, amb el suport de l’Agrupació Recreativa i Cultural Saber més…
0 comentaris