La festa del català encendrà el Vallès aquest cap de setmana. Mentre a Cerdanyola del Vallès tindrà lloc el Correllengua, en pro de la cultura, la llengua i la llibertat, a Sant Cugat del Vallès s’organitzarà la 2ª edició del Superdictat!

Els actes del Correllengua de Cerdanyola del Vallès estan organitzats per Òmnium Cultural, Cerdanyola per la Independència (ANC), Arran, Casal la Clau, Ramat de Pedres i el Club de Scrabble de Cerdanyola del Vallès, amb la col·laboració de les escoles Escala Dei i Montserrat, l’IES Banús, els Arriers de Sant Antoni Abat i els Grallers de Cerdanyola del Vallès, i amb el suport de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, l’empresa Va de festa i la llibreria l’Aranya.

El Correllengua s’estendrà des del dissabte 23 de novembre fins al dimarts 3 de desembre, amb una sèrie d’actes que d’una banda homenatgen el poeta Miquel Martí i Pol, amb motiu del desè aniversari de la seva mort, i d’altra miren de difondre l’ús del català i i de la cultura popular dels Països Catalans.

El dissabte 23, a les vuit del vespre, arribarà a la plaça Francesc Layret la flama del Canigó, símbol de la pervivència de la llengua catalana, moment en què l’escriptor cerdanyolenc Isidre Grau en farà un parlament de benvinguda, seguit de la lectura del Manifest, escrit pel filòsof Josep Maria Terricabras.

El diumenge 24, les actuacions es repartiran entre la plaça Francesc Layret i la plaça Abat Oliba, a càrrec de les entitats culturals cerdanyolenques. El Club de Scrabble de Cerdanyola del Vallès, amb deu anys d’activitat, un palmarès envejable i membre de la Federació Internacional de Scrabble en Català, hi demostrarà que l’Scrabble és una eina idònia per a aprendre jugant el català, per a millorar l’ortografia i enriquir el vocabulari, i no en darrer lloc, per a fer amistats! Els tallers tindran lloc a la plaça Abat Oliba, davant l’Ajuntament, de les 10.30 a les 14 hores.

Al mateix indret, l’Agrupació Cultural Sardanista farà una exhibició de sardanes, els Arriers de Sant Antoni Abad dirigiran un joc de vocabulari específic dels antics oficis de carreter i traginer, i el públic hi podrà també practicar el tradicional esport del tir d’espardenya.

Mentrestant, a la plaça Francesc Layret, hi haurà un seguit de conferències i taules rodones entorn de la llengua: lectura de poemes de Miquel Martí i Pol pels alumnes de l’escola Escala Dei, amb la intervenció del director del centre, Toni Soler, qui explicarà la relació que va tenir amb el poeta; l’espectacle Mamut, un recorregut nostàlgic dels últims quaranta anys de la nostra història col·lectiva, a càrrec de l’escamot local Ramat de Pedres; la participació del poeta, rapsoda i showman Josep Pedrals, amb l’espectacle El romanço d’Anna Tirant; una taula rodona sobre els atacs al català soferts a les Illes i al país Valencià. En paral·lel, les entitats es donaran a conèixer a la fira d’entitats, on un lloc destacat el tindrà la parada de l’ANC, on es podrà col·laborar en la campanya Signa un vot per la independència.

El Correllengua seguirà el dimecres 27 de novembre, a les 19.30, al Museu d’Art de Cerdanyola del Vallès, Can Domènech, amb la xerrada Llengua, creació i creació literària, a càrrec del professor i assagista Víctor Sunyol, entorn del seu darrer poemari Quest, i el dimarts 3 de desembre, a la mateixa hora i lloc, amb la presentació del llibre d’Albert Puig El cançoner de tothom. Les 150 cançons catalanes de la nostra vida.

A Sant Cugat del Vallès, el diumenge 24 de novembre, en el marc de la Festa de Tardor, tindrà lloc la segona edició del Superdictat, una activitat organitzada per la Plataforma per la Llengua de Sant Cugat del Vallès, per a fomentar l’ús de la llengua i el gust per a escriure i llegir.

El Superdictat començarà a les 12 del migdia, als jardins del Monestir, i consistirà en un dictat de tres nivells, amb vuit paraules cadascun, que hauran d’estar perfectament escrites. Hi poden participar els majors de 14 anys, i hi haurà premis i records per als participants.