Aquesta tarda hem renovat el conveni entre el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i la Federació Internacional de Scrabble en Català (FISC). Han signat la Directora General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Ester Franquesa, i Cristina Bassóns, Presidenta de la FISC.
Aquest conveni s’emmarca en la campanya “I tu, jugues en català?” i en la promoció del joc de l’Scrabble com a activitat de foment de l’ús i aprenentatge de la llengua catalana.
Agraïm el reconeixement que fan de la nostra tasca!

conveni, CNL, CPNL, Ester Franquesa, Cristina Bassons, La Lleialtat Santsenca, I tu jugues en català?, català, scrabble, scrabblecat

A l’acte també han estat presents, per part del CPNL:  Viqui Sanz (directora de Projecció i Comunicació), Alba Conesa (directora de Formació i Foment), Carles de Rosselló (cap del Servei de Foment) i Cristina Aguilera (tècnica de comunicació).

De la FISC han vingut: Armand Sanmamed, Francesc Gallen, Jordi Pujol, Andreu Pont, Francesc Pallarès, Magda Falcó i Ester Morera. També ha estat present el director de La Lleialtat Santsenca, Agustí Giralt.

conveni, CNL, CPNL, Ester Franquesa, Cristina Bassons, La Lleialtat Santsenca, I tu jugues en català?, català, scrabble, scrabblecat

Acabada la signatura, hem tingut l’ocasió de fer un brindis. També hem xerrat una estona sobre els projectes que tenim en marxa. 

conveni, CNL, CPNL, Ester Franquesa, Cristina Bassons, La Lleialtat Santsenca, I tu jugues en català?, català, scrabble, scrabblecat

Comunicat de premsa del CPNL

Podeu consultar el comunicat de premsa complert que ha realitzat el CPNL aquí, però us copiem una part a continuació:

Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística, i Cristina Bassóns, presidenta de la Federació Internacional de Scrabble en Català (FISC), signen un conveni de col·laboració, dimarts 18 de setembre, a les 16 h, a la seu de la Federació, al districte de Sants de Barcelona.

L’acord promou la implicació de l’associació lúdica de Scrabble en el programa I tu, jugues en català?, impulsat pel Consorci, i incentiva el joc de l’Scrabble com a eina de foment de l’ús i coneixement de la llengua catalana en les activitats socioculturals.

Durant l’acte de signatura, que ha comptat amb la presència de personal directiu i tècnic de les dues institucions signants, Ester Franquesa ha remarcat la importància de vetllar per l’ús de la llengua en tots els àmbits i, especialment, en el lúdic.

En aquest sentit, la presidenta del CPNL ha valorat molt positivament la feina que fa la FISC i, amb relació a l’Scrabble en català, ha afirmat que “permet compartir la llengua i ser més àgil mentalment: amb les lletres i sons construïm paraules i amb les paraules construïm frases, que són l’essència per comunicar-nos.

L’Scrabble és una eina eficaç per promoure la llengua”. També ha destacat la importància que el Govern de la Generalitat dona al programa I tu jugues en català? per promoure el joc en català. És per aquest motiu que la Direcció General de Política Lingüística ha cedit el programa al Govern de les Illes Balears per donar a conèixer l’oferta de jocs i joguines en català i fomentar-ne l’ús a tot el territori.

Per la seva banda, Cristina Bassóns s’ha mostrat molt satisfeta de constatar que l’Scrabble en català “és una eina educativa i de país que permet aprendre i jugar amb la llengua catalana”. També ha destacat que aquest joc uneix els participants dels campionats que organitza la FISC arreu dels territoris de parla catalana: els jugadors —d’àmbits lingüístics diferents— utilitzen el català per comunicar-se.

Entre els compromisos que ratifica el CPNL, destaca la voluntat de facilitar espais per a la pràctica i difusió del joc de l’Scrabble com a activitat lúdica oberta al públic en general, vinculada a la promoció de cursos en català, en la mesura que es tracta d’un joc de tauler lingüístic que consisteix en la formació i disposició de paraules correctament escrites en català.

Així mateix, el CPNL difon a les xarxes les activitats organitzades per la FISC a Catalunya i a l’estranger, adreçades a donar a conèixer els jocs en català, com el II Festival Internacional de Scrabble en Català, que tindrà lloc el proper 27 d’octubre, a Anglaterra.

La Federació Internacional de Scrabble en Català es compromet a participar en el programa I tu, jugues en català?, com a entitat col·laboradora, i en altres actuacions de promoció de l’ús del català, amb l’organització de diversos tipus d’activitats com els tallers de Scrabble, les partides i els campionats o les xerrades sobre jocs en català.

Així mateix, proporcionarà als professionals del Consorci assessorament i documentació sobre el joc de l’Scrabble (manuals, tutorials, etc.) i farà difusió del programa de Voluntariat per la llengua en les activitats de l’entitat i entre les persones que s’hi relacionin.

En definitiva, es tracta d’establir un marc formal per a les actuacions relacionades amb la llengua catalana que les dues entitats duen a terme al territori, i posar informacions i recursos a l’abast dels professionals del CPNL i dels voluntaris de la FISC per facilitar al màxim la implicació, el treball en xarxa i el compromís de les dues institucions amb la llengua catalana i amb la difusió del joc en català.

Tant Franquesa com Bassóns han fet referència a la bona entesa entre les dues organitzacions, més enllà de la signatura d’aquest conveni, en la mesura que comparteixen objectius fonamentals: promoure la llengua a tot el domini lingüístic. Això explica el fet que la relació entre ambdós col·lectius es remunti al 2013, amb col·laboracions puntuals, i es formalitzi el 2014, amb la signatura d’un primer conveni.

#scrabblecat #scrabbleencatala #scrabble #escrable


0 comentaris

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.