El dijous 21 de novembre es van celebrar deu anys des de l’inici del Voluntariat per la llengua (VxL), un programa amb un èxit que ja ha traspassat les fronteres de Catalunya, car serveix de model a les Balears, València, Andorra i la Catalunya del Nord. Varis rècords estan marcant el decenni transcorregut, i entre els més destacables es troba la participació voluntària de gairebé vuitanta mil parelles lingüístiques.

Partint de les característiques de l’Scrabble, l’aplicació de les quals incideix positivament en les més diverses competències: la comunicació lingüística, per l’adquisició i comprensió de noves paraules; la interacció amb el món circumdant, permetent una integració més fàcil en la vida quotidiana; social, mitjançant les relacions humanes que suposen les activitats en grup; cultural, per obrir la porta a l’assimilació de les obres literàries; superació i autocontrol, en haver de saber prendre les decisions correctes, la Federació Internacional de Scrabble en Català es va sumar des del principi al programa del Voluntariat per la llengua. La col·laboració es va canalitzar fructuosament a través dels Centres de Normalització Lingüística, a Badalona-Sant Adrià, l’Hospitalet de Llobregat, Esplugues, Sant Cugat del Vallès, Terrassa, Barcelona, Barberà del Vallès, Cerdanyola del Vallès o Eivissa.

La reeixida d’aquesta activitat es deu a la participació de tots els clubs membres de la Federació: el Prat de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Cerdanyola del Vallès, Sabadell, Canet de Mar, Altafulla, Eivissa i Porreres, que de ben segur es repetirà en el futur.

Octavian Mocanu i Francesc Gallèn, president i secretari de la FISC, respectivament, junt amb Gloria Garrido, presidenta del club L’Hescarràs, van estar convidats, en representació dels clubs federats, a la commemoració d’aquest desè aniversari, que el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya va organitzar a la Fàbrica Moritz. En la mateixa ocasió, es va presentar el nou portal vlx.cat i la pàgina de Facebook facebook.com/vxlcat del Voluntariat per la llengua, on es pot trobar una profusió de testimonis i impressions de l’acte aniversari.