Muntar un grup de joc requereix una mica d’infraestructura. No gaire. Aquí podeu trobar unes poques indicacions dels elements que us poden ser útils en aquest procés.

Coses que necessiteu:

  • Un mínim de gent amb ganes de jugar a l’Scrabble i passar-s’ho bé, és recomanable ser un mínim de 5 persones.
  • Un punt de trobada habitual. Pot ser un bar, restaurant, centre cívic, casal d’avis, escola, associació de veïns… Qualsevol lloc amb prou llum, espai i taules que us permeti jugar. Indiqueu la vostra intenció als responsables del local, per assegurar-vos que els hi sembla bé tenir una colla de jugadors de Scrabble de forma habitual. Penseu una mica en el futur, si sou poca gent tingueu en compte que potser el grup creixerà. Millor si es un lloc d’accés públic, perquè afavoreix la incorporació de nous jugadors, però sempre queda el recurs de jugar a un domicili particular.
  • Un dia i hora de joc. Decidiu un dia periòdic per a quedar i jugar, cada setmana o cada quinze dies, per exemple. Això va en funció de les vostres preferències personals. Per exemple, pot ser un dia feiner al vespre, o en cap de setmana al matí. Parleu entre els interessats i intenteu complir-ho, així la gent que vulgui afegir-s’hi, sabrà quan us pot trobar al punt de trobada. Una bona manera de facilitar les quedades és recòrrer a les xarxes socials, com un esdeveniment de Facebook o fer un grup de Whatsapp entre els jugadors del grup.
  • Jocs de Scrabble, òbviament. El nombre necessari varia en funció dels jugadors habituals. Podeu començar portant-vos el vostre personal de casa, però és millor deixar el joc al punt de trobada habitual. Amb 1 joc cada 3-4 persones n’hauríeu de tenir suficient, si feu partides de 3 i 4, un joc cada 2 jugadors si feu partides de Scrabble clàssic 1 contra 1. No oblideu que sempre us podeu adreçar a la Federació que us pot ajudar a aconseguir jocs.
  • Rellotges, un per tauler. Segons l’estil de joc que practiqueu us en cal un tipus o un altre. Poden ser:
    • Rellotges tipus cronòmetre, que permeten assignar un temps màxim per torn, habitualment 2 minuts.
    • Rellotges tipus escacs, que permeten assignar un temps total per jugador i partida, habitualment 20 o 30 minuts, i cada jugador es distribueix el temps com més li convé.
    • Amb les noves tecnologies, hi ha moltes apps gratuïtes que poden fer aquesta funció, com Scrabble clock.

Els rellotges d’escacs també poden fer de cronòmetres, ja que habitualment tenen vàries funcions programables.

  • Diccionaris. Això és imprescindible. Cal un àrbitre que permeti validar les paraules. Des de la FISC recomanem fer servir el LEXIMOTS, que podeu descarregar als mòbils i tauletes Android o Apple. Tota la informació de com treure-li el màxim rendiment està aquí. També es pot consultar directament a la seva web.
  • Fulls d’anotació i bolígrafs. Millor anotar les partides, així és poden repassar i agafeu la pràctica de fer-ho. Quan organitzeu competicions serà imprescindible. Us en podeu baixar d’aquí.
  • El reglament de joc. Segons la modalitat de les partides, heu de fer servir un reglament de joc o un altre. Podeu consultar els reglaments oficials de les modalitats clàssica i duplicada a aquesta adreça.
  • Un nom. Poseu un nom al vostre grup o club. Podeu fer servir el nom del municipi, del local on jugueu, o qualsevol altre que us identifiqui.
  • Una pàgina web o bloc i correu electrònic, així com alguna xarxa social (com Facebook o Twitter). És molt recomanable. Us permetrà comunicar-vos entre vosaltres, i també que us fem coneguts des de la FISC.
  • Finançament. Sempre és bo cercar-ne una font per a cobrir les despeses que us puguin ocasionar l’adquisició dels jocs, rellotges, desplaçaments, etc. També podeu establir una quota entre els jugadors.

Organització inicial:
Reuniu-vos la gent interessada, penseu si l’Scrabble us agrada prou per a fer-ne una activitat periòdica, decidiu com organitzar la sessió inaugural. Molt probablement, el lloc on es faci aquesta sessió inaugural serà el punt de trobada que se seleccionarà després, parleu-ne amb els amos.
Feu una primera trobada inaugural. Informeu-ne als amics, familiars, coneguts i saludats. Feu-ne promoció als mitjans de comunicació locals i xarxes socials. Una bona assistència a la inauguració augmenta la probabilitat de noves incorporacions de jugadors.
En aquesta trobada feu partides informals de 3 o 4 jugadors per partida, també podeu fer un petit torneig, tipus copa.
Decidiu, si encara no ho heu fet, tots els ítems que considereu importants de l’apartat anterior. Podeu deixar el nom del club per a més endavant i anar decidint coses en funció de les necessitats que tingueu.
Després de la primera trobada, comenteu l’experiència. Feu pluja d’idees i considereu idees per a la següent trobada.

Si teniu cap dubte, demaneu consell a la FISC (feu servir el correu electrònic). És gratis i podreu aprofitar la seva experiència!

Organització setmanal:
Un cop engegat el club, es tracta de jugar a l’Scrabble!
Feu partides, de 2, 3 o 4 jugadors, segons els vostres gustos. Els enfrontaments millor que siguin per atzar.
Una bona forma de promoure l’activitat de club és la lliga de partides de 3 i 4 jugadors. És un tipus de competició prou flexible, permet incorporacions de nous jugadors amb la temporada iniciada i no obliga a “fitxar” cada setmana.
Tampoc no negligiu la modalitat de Scrabble clàssic oficial, 1 contra 1, que és la mena en què es juguen els tornejos de Scrabble del circuit oficial de campionats! A més, en una partida d’1 contra 1, l’estratègia juga un paper importantíssim, que les partides de 3 i 4 no reflecteixen.
Una altra modalitat és la de Scrabble duplicat, perfecta per a apujar el vostre nivell de joc. Penseu que una duplicada elimina d’una banda l’atzar, i d’altra és un mirall perfecte del vostre coneixement!

A %d bloguers els agrada això: