Resposta intrús 4bis

RESPOSTA INTRÚS HIDROLÒGIC

Donem de nou les gràcies a les més de 26.100 visites a aquest Intrús dels rius, molt especialment a tots aquells que heu aportat respostes i comentaris. Ens agrada puntualitzar que totes les respostes podrien ser vàlides, sobretot per la varietat de solucions i l’enginy mostrat en moltes d’elles i pel gran sentit de l’humor. Aixó és el que pretenem: apropar-vos al món de l’Scrabble en català d’una manera divertida.
Hem dividit les vostres respostes en varies seccions pel gaudi de tots, al final trobareu la resposta a l’intrús hidrològic…

GEOGRÀFICS
Ebre: no neix a Catalunya. Únic que forma un delta.
Anoia: per ser un afluent.
Ripoll: no dona nom a la ciutat.
HUMORÍSTICS
Ripoll: per ser segon cognom de la Shakira.
Ter: l’únic que juga al Barça (Ter Stegen).
LINGÜÍSTICS
Francolí: l’únic que té accent gràfic.
Ter: és l’únic monosíl·lab.
Anoia: perque tots els altres són masculins.
ESCRABLÍSTICS
Congost: perquè és Scrabble (paraula de set lletres).

Però la resposta original era:
Aquests rius amaguen un secret… un altre significat. El fet que aquests noms propis de rius tinguin un significat comú (que pot trobar-se al diccionari) fa que els poguem utilitzar per a jugar a Scrabble en català.
El TER és un adverbi que indica una tercera vegada, indicant que una cosa és repetida tres vegades. Un CONGOST és una vall estreta entre muntanyes, excavada per les aigües d’un riu. L’ANOIA és un terme de psicologia, provinent del grec, que significa “imbecil·litat”. El RIPOLL és una altra manera d’anomenar el fenàs de canonet, que és una planta herbàcia. Finalment, el FRANCOLÍ és un ocell, i també un terme molt tècnic envers les terres de l’Edat Mitja a la Catalunya Vella.
L’únic que no té un altre significat és l’EBRE, que només és el nom d’un riu (molt important, això sí).