74 alumnes, 51 partides, 1500 paraules, han estat els protagonistes d’aquesta novena edició del Campionat Escolar de Scrabble a la categoria de 3r-4t de secundària.

10 escoles de 8 ciutats de València i Catalunya han fet d’aquesta final de Scrabble a la sala d’actes de la Biblioteca Sagrada Família un lloc de trobada ideal on les paraules i la llengua han homenatjat l’Any Pompeu Fabra.

Nules, Cerdanyola del Vallès, el Prat de Llobregat, Sabadell, Almassora, l’Hospitalet de Llobregat, Elx, Castelldefels…

Moltes cares conegudes, alumnes dels cursos anteriors s’han tornat a trobar.

L’arribada a Barcelona sempre és un plus de motivació per als que venen de lluny… i, a través del Departament de Cultura, es va preparar una visita guiada al Parlament de Catalunya, on dues de les escoles van assistir. Armand Sanmamed, del Club de Scrabble Sant Andreu, va acompanyar als convidats.

La jornada va començar amb un breu discurs de presentació de Francesc Gallen, promotor de Scrabble Escolar i President del Club de Scrabble del Prat.

Seguidament, un cop confirmades les parelles, es va donar la sortida a la primera ronda. Aquestes es fan  a 15 tirades i 15 minuts de temps per parella, pràcticament a bossa completa, ja que en aquesta categoria els participants ja són gairebé adults.
Un cop superats els primers compassos i nervis, la concentració i els coneixements adquirits al llarg de les sessions d’entrenaments i tallers afloren.

La noble pugna entre parelles deixa pas també a una sana rivalitat: l’Escola Sant Ferran de Castelldefels, amb Elena Ferré al capdavant de l’equip, ve disposada a revalidar el podi… La passada edició van quedar en tercera posició i Nules, amb l’IES Gilabert de Centelles amb el seu mànager Joan Doñate, també aspiren a les tres primeres posicions.
L’escola Pau Vila de Sabadell amb tres parelles (una a última hora es va absentar) va presentar les seves credencials guanyant en primera ronda. Així com l’Estany de la Ricarda del Prat, apuntaven a les primeres posicions, amb el seu tutor Joan Puigmalet al capdavant.
Cerdanyola del Vallès, amb el Col·legi Montserrat i Maria Santanach al capdavant, buscava posicionar-se entre les primeres places… Fa dos anys van aconseguir el primer lloc i han vingut amb ganes, però les coses no els hi han acabat de funcionar.
La sorpresa ha vingut des d’Almassora (Castelló): una parella de l’Álvaro Falomir, amb Maite Oliver com a tutora de l’equip, i fent una mitjana de 360 ​​punts, guanyava partida rere partida fins a quedar en segon lloc.
L’escola Canigó de l’Hospitalet de Llobregat du a terme un meritori campionat enfront dels veterans de Castelló i Castelldefels. També des d’Hospitalet, el Santa Marta troba a faltar les seves campiones de l’any passat, la Berta i l’Andrea.
L’IES Sixto Marco d’Elx, amb dues parelles, es presentava per primera vegada a una Gran Final amb les seves tutores Carme Alonso i Marta Salvador, aconseguint una notable setena posició.Amb la presència d’Ester Franquesa, Directora de Política Lingüística de la Generalitat, i de Montserrat Nadal, Cap del Servei de Foment del Català, que van lliurar els premis a les tres parelles guanyadores.

Aquest any van obtenir una copa, un joc de Scrabble (cedit per Mattel), el còmic de la vida de Pompeu Fabra (ofert pel Departament de Cultura) i, per a la parella campiona, un cap de setmana a l’Alberg de Roques Blanques de Decolònies.
Cristina Bassons. presidenta de la FISC, va presentar la nova web, www.app.leximots.cat, validador oficial de l’Scrabble en català de la Federació Internacional de Scarbble en Català, avalat per Mattel i pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya amb l’Optimot com consultador.

Les parelles guanyadores han estat:
En primera posició, Ian Pérez i Emilio Saiz, del Sant Ferran (Castelldefels), amb tres partides guanyades i una diferència de 434 punts.

En segona posició, Pau Simón i María Giménez, de l’Álvaro Falomir (Almassora), amb tres partides guanyades i una diferència de 336 punts.

En tercera posició, Mar Ortega i Andrea Obelleiro, del Sant Ferran (Castelldefels), amb tres partides guanyades i una diferència de 297 punts.

Andreu Pont. el jutge de taula…

Agraïm a la Biblioteca Sagrada Família la cessió de l’espai per dur a terme la Gran Final, als patrocinadors com Decolònies, als col·laboradors com Plataforma per la Llengua, Mattel…, a les escoles, professors, tutors i direccions de centres… la seva implicació en el projecte. Sense ells això no seria possible.

I com sinó, de manera especial, a l’equip de l’Associació Club Scrabble Escolar i de la Federació, que amb la seva voluntariosa aportació, hem pogut arribar a 6000 alumnes, 80 escoles i 25 ciutats de tot l’àmbit dels Països Catalans aquest curs 2017-2018.
Però això no és el final… Tot a punt per al X Campionat de Scrabble Escolar dels Països Catalans… I tu, hi aniràs?