Què en pensa la gent, de l’Scrabble?

Per aquells que ja hi som aficionats, sens dubte parlarem de diversió, estratègia, amistat, emoció, competitivitat, aprenentatge…

D’altra banda, tenim l’extrem contrari: “Scra… què?”, et preguntaran. Perquè, encara que es tracta d’un joc de taula popular arreu del món, adaptat a multitud d’idiomes i amb gairebé 80 anys d’existència, hi ha moltíssima gent del nostre entorn que no n’ha sentit a parlar mai (no diguem jugat!). Potser, amb una mica de sort, si són grans recordaran l’Intelect, o, si són joves, ho relacionaran amb l’Apalabrados.

Sigui com sigui, costa convèncer als aliens a l’Scrabble a que s’animin a jugar-hi; per a ells, és tot un misteri.

Un dels motius amb què sovint els podem “enredar” és l’excusa dels fills (un joc per a jugar en família, didàctic, socialitzador…).

L’altre motiu, sobretot quan es tracta de persones que estan aprenent o perfeccionant un idioma, és la millora de l’ortografia i l’ampliació de vocabulari. Això ho saben molt bé als CNLs de Catalunya, que han fet al llarg dels anys diverses actuacions envers l’Scrabble en català: concursos, tallers. anagrames, trobades de Scrabble amb voluntaris…

Però és curiós que, un cop els neòfits han jugat unes poques partides, s’hi enganxen… Com és comprensible, fer una activitat (ni que sigui un joc) de la qual no coneixes les normes, no acabes d’agafar el ritme… fa mandra (com anar al gimnàs). La qüestió és no quedar-se només amb fer un parell de tirades, sinó tenir la paciència de fer dues o tres partides, encara que no siguin de seguit: això és el que marca la diferència. Interioritzar la dinàmica, malgrat no es facin massa punts en un primer moment, és el que fa que gaudim jugant.

I ara que estem en època de crear noves aficions, iniciar col·leccions als quioscos i es torna al dia a dia laboral, esperem que us atreviu a fer algunes partides de Scrabble.

Des de la FISC procurem fer activitats arreu del territori, en festes majors, escoles, activitats a les biblioteques… precisament per aquells que no són jugadors habituals. Tenim un calendari de campionats, és clar, però realment fem més d’aquestes activitats populars que no pas esdeveniments competitius.

És a dir, que si veieu una paradeta de Scrabble no penseu: “ui, això és per als que en saben”; atureu-vos a fer una partida, us n’ensenyarem amb molt de gust. I si teniu la sort que a la vostra població hi ha un club, passeu-hi alguna tarda.

Us estarem esperant.

 

#scrabblecat  #scrabble  #scrabbleencatalà  #escrable


2 comentaris

E vi · 16 de setembre de 2017 a les 11:48

m´agradaria jugar on line

admin · 16 de setembre de 2017 a les 17:46

Per a jugar en línia fa anys que tenim el Catamots (www.catamots.cat). Es pot jugar contra la màquina o contra altres jugadors, però només funciona per ordinador i la màquina juga al màxim nivell.
Fa uns mesos que estem treballant amb Mindsports Academy (www.mindsportsacademy.com/ca/Scrabble) i estem aportant traduccions i material divers (notícies, reptes, recursos i vídeos). El joc en línia és molt més complet: 6 nivells per a jugar contra la màquina i es pot jugar contra jugadors individualment i de vegades organitzem tornejos entre uns quants jugadors. S’hi pot jugar des de qualsevol dispositiu. Per a jugar-hi cal registrar-se (gratuïtament) i escollir al teu perfil que només vols jugar en català (per jugar en més idiomes, cal fer-se membre Premium). Si et cal algun consell més o tens algun dubte, ja saps on som!

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: